Mistä apua?

Kriisitilanteissa

Todella vakavassa tilanteessa on aina helpointa soittaa hätänumeroon 112.

Jollei sieltä apua paikalle lähetetä, ainakin numerossa kyetään neuvomaan, minne tulisi ottaa yhteyttä.

Terveysneuvonta

Numerossa (09) 10023 sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat vastaavat joka päivä 24 h, ammattitaidolla ja luottamuksellisesti (tavallisen puhelun hinnalla). Espoon, Helsingin, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Vantaan ja HUS:n alueella numerossa annetaan tietoa terveyspalveluissta tai sairauksien hoito-ohjeita.

Akuutti kriisi

Kirkkonummen keskustan terveysaseman päivystys on avoinna päivittäin klo 8-22, (09) 296 83400,

(09) 29681/vaihde.

Jorvin päivystykseen Kirkkonummelaiset voivat hakeutua klo 22-8.

Masalan ja Veikkolan terveysasemilla ei ole päivystystä.
Masalassa ja Veikkolassa on yleensä arkisin päivällä ns. akuuttiaikoja, joita näillä alueilla asuvien kannattaa tiedustella asemilta ennen hakeutumista keskustan ensiapuun. Keskustassa kaikki äkillisesti sairastuneet potilaat hoidetaan keskitetysti ensiavussa.

Röntgen ja laboratorio ovat avoinna arkisin virka-aikaan.

Jos sairastut yöllä, toimi seuraavasti:

• Jos kyseessä on hätätapaus, soita ambulanssi puhelinnumerosta 112. Hätätapauksia ovat esimerkiksi vakavat onnettomuudet, kova rintakipu tai äkillinen toispuolihalvaus.
  • Voiko asia odottaa aamuun? Useimmat yöllä alkaneet oireet voivat odottaa aamuun, jolloin omalääkäri voi tutkia asian. Tällaisia oireita ovat esimerkiksi lapsen yöllä alkanut korvakipu tai aikuisen äkillinen selkä- tai olkakipu. Ensiapu lapsen korvakipuun on kipulääke kotona. Kaikki sairauslomatodistukset voivat odottaa aamuun.
  • Jos asia ei voi odottaa aamuun, hakeudu Jorviin yhteispäivystykseen. Yöllä päivystyksessä hoidettavia asioita ovat esimerkiksi ommeltavat haavat, äkillinen vatsakipu tai migreenikohtaus.

Terveyskeskustasoinen yöpäivystys Jorvissa kello 22 – 08

• Jorvin sairaalassa toimii yhteispäivystys, joka antaa sekä terveyskeskustasoista että erikoissairaanhoidon päivystyspalvelua.

• Tulopisteessä hoitaja arvioi tarvittaessa lääkäriä konsultoiden tarvitseeko potilas hoitoa terveyskeskuksen vai erikoissairaanhoidon puolella.

• Jorvin päivystyksen osoite on Turuntie 150, Espoo ja puh. (09) 471 83300.

Ohjeita oikeasta hoitopaikasta ja itsehoidosta saa ympäri vuorokauden Terveyspalveluiden neuvonnasta p. (09) 10023.

(tavallisen puhelun hinta)

Tietopalvelu Propelli

Kun tarvitset tietoa mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä (oikeudet, etuudet, kantelut yms.) saat kattavaa tietoa ottamalla yhteyttä Mielenterveyden keskusliiton Tietopalvelu Propelliin.

Käyntipiste Helsingissä neuvotanpalvelua Helsingin keskustassa, Ratakatu 9, 1.krs, 00120 HELSINKI. Avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10.00 - 16.00. Voit rauhassa tutustua laajaan kirja- ja materiaalivalikoimaan sekä jutella paikalla olevan vertaisneuvojan kanssa. Voit mennä aikaa varaamatta ja myös nimeäsi kertomatta.

Puhelinpalvelu kertoo esimerkiksi "mitä Kelan etuja minulle kuuluu?". Paikalla olevat kuntoutusneuvojat vastaavat numerossa 0203 91920 (pvm koko maasta) maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9.00 - 14.00 sekä keskiviikkoisin klo 9.00 - 18.00. Tällöin puhelimeen vastaa koulutettu kuntoutusneuvoja, jonka kanssa on mahdollista sopia myös henkilökohtainen tapaamisaika.

Vertaistukipuhelin "toivoa toipumisesta, vertaisneuvojat auttavat", puhelinnumerossa 0203 91920 (pvm koko maasta) perjantaisin klo 10.00 - 15.00. Puhelimeen vastaa henkilö, jolla on omakohtainen kokemus mielenterveyskuntoutujana.

Oikeusneuvonta "lakimies vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon oikeusturvakysymyksiin"

numerossa 050 561 7416 arkisin klo 8.00 - 16.00. Lakimiehelle voi lähettää kysymyksiä myös sähköpostia osoitteeseen merja.karinen@mtkl.fi

Propelli siis jakaa tietoa mm.

• Kelan etuuksista
  • kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseista
  • työeläkelaitoksen kuntoutusmahdollisuuksista
  • työvoimatoimistojen palveluista vajaakuntoisille työnhakijoille